Bericht van Floris voor groep 5a

Hoi groep 5a,

Ik vroeg me af hoe de dagen van de week aan hun naam kwamen. Ik heb er een project van gemaakt en alles opgezocht. Dit vond ik.

Wij hebben de namen van de dagen overgenomen van de Romeinen en de Germanen. Zij hadden de namen van de weekdagen genoemd naar vijf planeten, de maan en de zon. De planeten waren weer genoemd naar de goden: Thingsus, Wodan, Donar, Freya en Saturnus.

Ik heb hier de dagen in het Nederlands gezet en in het Engels. Daar krijgen de dagen een hoofdletter net als wij bij de namen van mensen doen. Best logisch eigenlijk. Daaronder staat hoe de dag aan zijn naam komt.
zondag – Sunday
Dag van de zon. In het Latijn is het dies solis
maandag – Monday
Dag van de maan. De vertaling in het Latijn is: dies lunae
dinsdag – Tuesday
Deze dag is waarschijnlijk genoemd naar de Germaanse god Thingsus. In het Latijn is het dies Martis (dag van de oorlogsgod Mars).
woensdag – Wednesday
Genoemd naar Wodan, de Germaanse Oppergod. Bij de Romeinen was het dies Mercurii (dag van de god Mercurius van de handel en winst).
donderdag – Thursday
Genoemd naar de Germaanse God Donar (Thor). In het Latijn dies lovis
vrijdag – Friday
Genoemd naar Freya, de Germaanse godin van de liefde en vruchtbaarhied. In het Latijn is het dies veneris.
zaterdag – Saturday
Dag van Saturnus, de god van de landbouw. In het Latijn is het dies Saturni.

Verder wil ik nog wat vertellen over onze reis. Wij zijn in Australië. Dat is een heel groot land. Vanaf Zuid Afrika was het 11,5 uur vliegen naar Sydney. Dat ligt in het zuid oosten van Australië. Het is hier nu acht uur later dan in Nederland. Als het bij ons in Australië 18.00uur is, dan is het bij jullie 10.00uur. Dus als wij aan het avondeten zitten dan eten jullie je pauzehapje op.

De oorspronkelijke bewoners heten Aboriginals. Die wonen hier al meer dan 40.000 jaar. We zijn naar een plek geweest waar ze tekeningen hebben gemaakt. Een van de tekeningen is van een Aboriginal die ze belangrijk vonden. De tekeningen maakten ze niet met zelfgemaakte verf zoals de San mensen in Zuid Afrika. Deze Aboriginals gingen met puntige stenen gaatjes in de grond of rots maken. Door al die gaatjes met elkaar te verbinden ontstonden er tekeningen. Ze maakten ook veel afbeeldingen van vissen en kangoeroes. Ook was er een plek waar je kunt zien waar ze hun stenen slepen. Je ziet op de foto vier strepen naast het water staan die zijn uitgesleten. Je ziet ook een vis met een streep omhoog. Die streep laat zien dat ze de vissen vingen door ze te spiezen. Verder ook nog een tekening van een vrouw die op een kangoeroe jaagt.

In Australië zijn hele mooie papegaaien. We hebben er al een heleboel in het wild gezien. De meeste hebben een groene rug en rood, blauw, geel en rood op hun staart en borst. Maar we hebben er ook gezien die wit waren en een gele kuif hadden. Die vond ik ook heel mooi. Ze waren wel groot.

Ik heb ook Kingfishers gezien. Dat zijn vogels die in het water kunnen duiken, zonder dat daarbij een druppel water opspat. We hebben ook een Australische Kookaburra Kingfisher gezien en die was wel 30-40cm groot. De normale Kingfishers zijn een stuk kleiner.

Toen we vandaag met de camper de camping op reden, zagen we kangoeroes. Toen we later gingen wandelen hebben we ze ook zien rondspringen. Ik hoop dat ze er morgen weer zijn. Ze waren vrij klein.

Groetjes Floris

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *