Bericht van Pepijn – Raar maar waar

Wisten jullie dat er vogels zijn die niet zien van een andere vogel of het een mannetje is of een vrouwtje? Van zichzelf weten ze het wel. Als het mannetje wil paren gaat hij dansen voor een andere vogel. Als het een meisje is dat ook wil paren, dan danst ze mee. Maar als het een meisje is dat niet wil paren, of als het een mannetje is, dan laten ze dat zien door wild te pikken. Deze vogels heten: Buff banded land rail.

Soms zijn er vrouwtjes die een nestje willen bouwen en voedsel willen verzamelen en zien dat op het territorium van een mannetje goede spulletjes liggen. Ze gaat dan op een moment dat ze onvruchtbaar is op het territorium van een mannetje. De mannetjes zijn heel territoriaal, maar zij mag binnen omdat ze komt paren. Ze gaat dan paren (terwijl zij weet dat ze geen kleintjes krijgt), maar ondertussen pakt ze spulletjes voor een nestje en legt dat op haar eigen territorium. Dan kan ze daar haar nestje bouwen. Ze pakt ook voedsel. Later als ze wel vruchtbaar is, dan gaat ze met een mannetje dat ze leuk vindt paren. Dan heeft ze alvast een nest. En ze is dan zelf al goed doorvoed. Het mannetje dat voor de gek gehouden was is dan heel bedroeft (denk ik).

Er zijn ook vogels die niet goed op land kunnen landen, dat zijn Shearwaters. Dit komt doordat ze een groot deel van het jaar boven het water vliegen. Daardoor hebben ze zonnebril achtige ogen (polaroid).En als ze dan in de avond terug op het eiland komen van de zee zien ze weinig door de zonnebril-ogen. En omdat het wandelpad licht van kleur is wordt deze vaak gebruikt als landingsbaan, als hun hol ten minsten in de buurt is. Als hun hol niet in de buurt is gaan ze op hun richtingsgevoel af. Wanneer ze denken dat ze hun hol gevonden hebben dan stoppen ze gewoon met vliegen, en dan ploffen ze op de grond. Ze schudden hun kop dan even en lopen naar huis (Jhaha!).

In de zomermaanden zijn er meer dan 200.000 vogels op Heron Island. Heron Island zelf is 1,8km2, maar ligt op een koraalrif van 24km2 !!!!

Dit was mijn raar maar waar verhaal. Ik heb al deze vogels zelf op het eiland gezien.

Groetjes Pepijn

 

 

 

 

 

 


0 gedachten over “Bericht van Pepijn – Raar maar waar

  1. leorinivanbroekhoven Beantwoorden

    Wat een ongelooflijk maar waar verhaal en mooi en duidelijk verteld!
    Super, Pepijn
    Dikke kus van oma en opa!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *