Melbourne

Maandag 12 oktober – Op naar Melbourne
Hoe zeer we ook genieten van de natuur; het voelt toch ook weer heerlijk om in Melbourne rond te lopen. Een grote, gezellige stad met grote diversiteit aan mensen. Bij Flinder Street Station zien we gelijk al wat excentriekelingen lopen, kleurrijke types die naar het er naar uitziet lekker zichzelf zijn en een beetje sjeu geven aan de wat meer eenzijdige massa, als ik het zo mag noemen.

We zijn inmiddels dus in Melbourne. De reis liep weer als een gesmeerde bliksem. Het lijkt alsof de kinderen nooit anders hebben gedaan, dan met de rugzak over een vliegveld te open en een vluchtje hier, vluchtje daar te nemen. Het is gezellig met zijn vijven en deze keer heeft ook Pepijn geen last van een protesterende maag. Heerlijk! Als er iets is dat ze meekrijgen van deze reis is het wel dat de wereld een stuk groter is dan Nederland én dat ze met een beetje ondernemende geest praktisch overal kunnen komen.

’s Ochtends eerst met de taxi naar het kleine vliegveld van Gladstone waar we een propellervliegtuig hebben naar Brisbane. Ruim een uurt later landen we in Brisbane en hoeven we maar 45 minuten te wachten voordat we weer verder vliegen naar Melbourne. Dit is een vlucht van dik 2 uur, waarbij we ook nog een uurtje tijd verliezen, alhoewel we toch wel iets naar het Westen vliegen. Gek genoeg is een groot deel van Australië, waaronder de staten New South Wales en Victoria al in het eerste weekend van oktober overgegaan op wintertijd. De staat Queensland, waar Brisbane en Gladstone in liggen, is nog niet over. We hebben nu dus (tijdelijk) 9u tijdverschil met Nederland.

Wat is airbnb toch een mooi platform. Ook in Melbourne hebben we weer een super stekje gevonden. Het is midden in het centrum, gezellig ingericht en schoon. Wel compact, er is bijvoorbeeld geen eettafel, maar voor een paar dagen kunnen we best op de knieën aan de salontafel eten. Na aankomst doen we snel een boodschap voor het avondeten en ontbijt morgenochtend.

Dinsdag 13 oktober – Rondwandeling Melbourne
We staan rustig op; het appartement is goed uitgerust met allerlei bord- en kaartspellen en deze worden uitgebreid door de kinderen getest. Ook weer een leuke manier om met Engels in aanraking te komen; met een beetje hulp zitten ze zo weer een nieuw spel te spelen.

Rond 11u gaan we de stad in en doen we een leuke rondwandeling. Tegelijkertijd houden we onze ogen open voor winkels om allerlei broodnodige inkopen te doen. Na ruim 2.5maand reizen zijn er inmiddels wel wat broeken en ondergoed versleten, schoenen te klein en haren te lang.

Het is een leuke wandeling door het Central Business District (CBD) en het valt ons op dat er ontzettend veel koffie- en eettentjes zijn. Uiteraard testen we er zelf ook eentje en genieten we van een lekkere koffie met gebak.

We lopen door Chinatown en door verschillende malls; de Royal Arcade en Block Arcade. Min of meer in het verlengde van deze arcades kun je door kleine, gezellige straatjes, die vol zitten met leuke eettentjes, naar Flinder Street Station lopen. In de arcades zijn diverse kleine winkeltjes en boutiquejes die zich richten op slechts een exclusief horlogemerk, kruiden en specerijen (zoals Himalaya zout met gemalen truffel, mmm….), Babushka’s, chocolaterie etc. Maar ook een poppendokter, een mooie herenkapsalon, kunstgalerie etc. Sfeervol en leuk om doorheen te lopen.

Ook bezoeken we de Scots Church waar we hartelijk worden ontvangen; het is een erg fraaie kerk. We zijn net een paar minuten binnen als de kinderen worden aangesproken door een wat oudere man. Hij vraagt of ze het orgel willen zien en vol enthousiasme begint hij te vertellen over het orgel en haar bijna 5.000 pijpen. De kinderen mogen aan allerlei toetsen zitten, natuurlijk moet het geluid op zijn hardst, etc. Erg leuk. De beste man blijkt ook nog af en toe in Nederland te komen om orgels te bespelen, oa in Groningen, Haarlem en Zwolle en weet dan ook met enig accent ‘koffie met een stroopwafel’ uit te spreken.

We slagen voor de inkopen en Aafje en Alphons kunnen weer netjes geknipt over straat. We vinden een kapper in de Royal Arcade; de kapper zelf blijkt een Cyprioot te zijn die 35 jaar geleden naar Australië is gekomen. De zuid-Europese inslag is hij niet kwijt: het knippen van Aafje duurt een uur, Alphons is in 20min klaar. Maar, volgens het hele gezin is het nieuwe kapsel van papa wel heel cool!

Thuis zetten we een lekkere uitgebreide borrel op tafel en worden er weer spelletjes gespeeld.’s Avonds klussen Annemarit en Alphons tot laat aan de tocht van de komende 4 weken; er is zoveel moois te zien en te doen dat het nog wel even puzzelen is (luxeprobleem!), maar er wordt weer een leuk programma bedacht en een leuke route uitgestippeld.

Woensdag 14 oktober – Melbourne museum
Ik (Annemarit) ben vroeg op pad; de bergschoenen van Pepijn moeten gerepareerd worden en ook onze lederen reistas laat wat scheurtjes zien. Aangezien deze tas een nogal grote nostalgische waarde heeft, is het toch wel waard dat er wat handarbeid aan te pas komt. Om 8.00uur staat ik bij een schoenmaker voor de deur, maar het blijkt dat hij vandaag aangepaste openingstijden heeft en een uurtje later de deur opent. Thuis ligt iedereen nog op één oor, dus besluit ik snel de camera te gaan halen om nog wat foto’s te schieten en daarna in een van de vele gezellige tentjes een cappuccino te gaan drinken. Heerlijk, wat een cadeautje zo op de vroege ochtend. Mensen lopen naar kantoor, pikken onderweg een kop verse koffie op en de eettentjes vol zitten met mensen die ontbijten. En ik zit het onder genot van een cappuccino deze ochtend activiteiten heerlijk te observeren. Daarna naar de schoenmaker (een zaakje dat hier sinds 1950 zit, de vakmanschap vanaf druipt en ik de tas wel durf achter te laten om voor een klein vermogen te laten maken..).

Na terugkomst wandelen we naar het Melbourne museum. We spenderen er het grootste deel van de dag. Het is een erg leuk museum met veel goed verzorgde displays en interactie; het museum herbergt diverser exposities, oa over zowel huidige als prehistorische dieren (vergelijkbaar met Naturalis in Leiden) met diverse skeletten van dinosaurussen maar ook bijv van een walvis; ook veel dieren op sterk water, zoals een reuze inktvis en een uitgebreide expositie over insecten met naast een heleboel spinnen, kevers, mieren ook allerlei leuke feitjes zoals dat de verschillende soorten kevers een derde van alle soorten dieren én planten uitmaakt op aarde. Of, dat het gewicht van alle mieren op aardegelijk is aan ongeveer een vijfde van het gewicht van alle dieren op aarde.

Daarnaast is er een interessante expositie over het menselijk lichaam. De mooie expositie over de Aboriginal cultuur, taal en leefgewoonten ervaren we als heel leerzaam. Het museum is er goed in geslaagd om het gevoel over te brengen van de Aboriginals dat ze één zijn met de natuur en daar ook een onderdeel van vormen (en dat je dus bijvoorbeeld nooit land kunt bezitten want je bent er al mee verbonden en vice versa). Ook is het museum er goed in geslaagd alles heel interessant en leuk te maken voor kinderen; het is interactief, er is veel te zien, er is veel te spelen en te ontdekken. We komen er hier ook achter dat een van onze strandvondsten uit Zuid Afrika een wervel van een haai blijkt te zijn! En dan is het ook nog eens gratis voor kinderen, top!

Eenmaal thuis wordt er wat schoolwerk gedaan. ’s Avonds zijn er diverse Skype afspraken. Fijn om weer even tijd en aandacht aan thuis te kunnen besteden. We vinden het leuk om contact te hebben met het thuisfront. Het Nederlandse en buitenlandse nieuws gaat echter volledig langs ons heen. En we merken dat we daarmee eigenlijk helemaal niks missen. Daarna nog wat inpakken, morgen halen we weer een camper op.


0 gedachten over “Melbourne

  1. […] Melbourne; gezellige stad, mooie musea. Klik hier voor het verslag […]... https://broekiesopreis.wordpress.com/2015/11/20/highlights-van-onze-reis-door-australie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *