Bericht Pepijn – glimwormenproject

Hoi groep 6/7,
Hoe gaat het met jullie? Vinden jullie techniek leuk of hebben jullie dat nog niet gehad? Hebben jullie al loodjes getrokken
Dit bericht is speciaal voor jullie. Als jullie vragen hebben dan hoor ik het graag.
groeten Pepijn

Gloeiwormen

glimworm Pepijn1
Dit is een foto van een grot met gloeiwormen. Wij mochten zelf geen foto’s nemen want daar konden de glimwormen niet goed tegen. Ik heb hem dus van het internet gehaald, maar in het echt ziet het er net zo uit.

Voorwoord
Ik heb het onderwerp glimwormen gekozen, omdat ik met mijn gezin in een grot ben geweest waar glimwormen zaten. En ik vond het tijd worden voor een project. Daarom koos ik de glimwormen.

Waar kun je ze zien?
Nu zou ik graag vertellen waar je ze kunt. Als je ze wilt zien moet je naar vochtige grotten gaan. Je vind ze dan alleen in het donker en zelfs dan niet altijd, want ze leven niet in elke vochtige grot.

Hoe zien ze er uit?
Glimwormen zijn bijna altijd doorzichtig. Ze zijn ca. 2,5cm en ze hebben een lichtje zo groot als een luciferkopje! De glimworm leeft in een transparante tube die ze als hangmat gebruiken. Om eten te vangen maakt hij doorzichtige draden met kleverig speeksel, die onder de tube. En zet hij zijn lichtje aan.
P1100287 tekening gloeiwormen

Een glimworm leeft ongeveer 11 maanden als glimworm. Dan zit ze even in een cocon. En daarna is ze 3 dagen een vuurvliegje waarin ze eitjes moet leggen en dan gaat ze dood.

Hoe maken ze licht?
Deze wonderlijke dieren maken hun groene licht door luciferace, luciferine, zuurstof en energie samen te doen. Dit wordt voor 99% omgezet in groen licht en voor 1% in warmte! Wanneer ze veel honger hebben laten ze hun licht fel branden en als ze een beetje/ geen hoger hebben minder en dus sparen ze energie.

Eten
Natuurlijk moet een glimworm ook eten. Dit eten vangen ze met draden die ze met speeksel kleverig maken. Ze zitten dan in een transparante tube en zetten hun lichtje aan. Dan komen er vliegjes op af en komen dan tegen de draden en het is tijd voor het eten! Ze slurpen de draad dan met vlieg en al naar binnen. Ze eten muggen en mini vliegen.


8 gedachten over “Bericht Pepijn – glimwormenproject

 1. leorinivanbroekhoven Beantwoorden

  Mooi verhaal, Pepijn!
  oma en opa

  1. Alphons & Annemarit Beantwoorden

   Bedankt

 2. marjonne@icloud.com Beantwoorden

  Wat heb je een mooi opgebouwd verhaal geschreven Pepijn. Ik heb er ook veel van geleerd 🙂 Leuk dat je dit met ons allemaal deelt. Liefs, Marjonne

  1. Alphons & Annemarit Beantwoorden

   Bedank! 😄👍

 3. […] We rijden terug richting Paihia, doen nog wat boodschappen bij de Countdown, en rijden daarna een 20... https://broekiesopreis.wordpress.com/2015/11/26/bay-of-islands
 4. Erna Droste Beantwoorden

  Hoi Pepijn. We weten dat je op dit moment in je bedje ligt. We hebben hier een hele leuke sinterklaas gehad met prachtige surprises en cadeautjes. We zijn op dit moment druk voor kerst. Groep 6 doet de musical van Scrooge. Heel jammer dat je deze niet kunt zien. We zijn erg benieuwd naar al jouw verhalen. MAAR……………..we willen jou eerst feliciteren met je verjaardag. Maak er maar een hele gezellige dag van. Heel veel plezier nog en tot volgend jaar. Fijne Feestdagen van ons hier. Groep 6-7

  1. Alphons & Annemarit Beantwoorden

   Lieve klasgenoten, wat ontzettend leuk om dit bericht te zien, wat attent. Pepijn ligt op dit moment inderdaad te slapen, maar we zullen het hem laten zien wanneer hij wakker is. Hij zal zeer verrast zijn. Zijn reactie volgt nog.

  2. Alphons & Annemarit Beantwoorden

   Hallo groep 6/7,
   Bedankt voor jullie bericht! Leuk dat jullie dat hebben gestuurd. Ik heb een heel leuke verjaardag gehad. En we hebben gezwommen met een héél leuke grote glijbaan. Daarna zijn we naar het strand geweest. Toen we klaar waren zijn we naar een heel leuk tentje geweest en daar hebben we heel lekkere taartjes gegeten. Vandaag of morgen komen foto’s op de weblog van een heel lange wandeling 19 km en die heeft iedereen van ons helemaal gelopen en Aafje 95% !!
   Pepijn

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *