Kerst in Te Anau

Donderdag 24 december – rustdag in Te Anau
Het was eigenlijk de bedoeling vandaag een deel van de Kepler Track te doen; een stuk langs de Waiau rivier lopen om het Wanapouri meer te bekijken. Maar gisteravond besloten we dat het wel eventjes genoeg was en dat ondanks dat ook dit weer een mooie wandeling zou moeten zijn, we nu allemaal wel even wat rust kunnen gebruiken. Dus de wekker uitgezet en lekker gekeken wanneer we wakker zouden worden. Dat was overigens nog steeds redelijk op tijd, maar het voelde heerlijk.

Na een rustig ontbijt is iedereen even gaan douchen en daarna is het tijd om de kerstinkopen te doen. In de afgelopen weken is er druk nagedacht (en onderhandeld) over het Kerstdiner. In ieder geval gaat er een driegangen diner op tafel komen en iedereen zorgt voor een gerecht. Zo maakt Pepijn met Anne het voorgerecht, Floris met Alphons het hoofdgerecht en Aafje met Anne het nagerecht. Er is druk gezocht naar goede recepten maar tegelijkertijd moesten die natuurlijk ook voor elkaar geheim blijven! Het is erg leuk om te zien hoe iedereen ermee bezig is en hoe leuk de kinderen het vinden. Pepijn heeft oa op internet recepten gezocht en een keurig boodschappenlijstje gemaakt. Dus, eenmaal in de winkel scheiden de wegen ook en gaat iedereen op zoek naar haar eigen ingrediënten om zodoende nog steeds zoveel mogelijk geheim te houden. Helemaal leuk. We hebben overigens nog nooit zo snel kerstinkopen gedaan! Mental note voor volgend jaar. We informeren nog naar een kinderkerstdienst of een kerstavond dienst. Echter, in Te Anau is er alleen een Kerstzang om 21.00u en een normale dienst op Eerste Kerstdag. Op zich lijkt de Kerstzang ons nog wel wat maar dan wordt het toch wel erg laat en dus besluiten we het op eigen wijze maar in te vullen.

Rond de lunch zijn we weer terug op de camping, eten we een boterham en doen de jongens wat schoolwerk. Daarna uitgebreid tijd om te spelen, de blog bij te werken en te lezen. De kinderen hebben weer nieuwe vriendjes; dit keer een Nederlands gezin met 4 kinderen die (voor 3 jaar) in Indonesië wonen en hier op vakantie zijn en ook een Nederlands gezin met 3 kinderen die in Singapore wonen.

’s Avonds worden er alvast wat voorbereidingen getroffen voor het diner morgen en nog wat meer versiering opgehangen in de camper. Op de camping zelf merken wij nog weinig van Kerstmis; we hebben hier nog geen kerstboom of andere versiering gezien. Af en toe loopt er iemand met een Kerstmuts op rond; benieuwd of dat morgen anders is. Heerlijk dagje.

Vrijdag 25 december – Kerstmis in Te Anau
Kerst in Nieuw Zeeland is een ervaring op zich. Afgezien van de lange dagen en het korte broeken-weer, gaat men er hier ook heel anders mee om, hebben we het idee. De paar steden en dorpen waar we afgelopen maand doorheen zijn gekomen laten weinig zien van kerst. Kerstbomen zie je slechts heel af en toe en kerstmuziek hoor je helemaal niet (behalve in Wellington). Als we kerstsfeer willen, zullen we die zelf moeten maken. En dus hebben we kerstdecoratie gemaakt van de knutselspullen die we van Sinterklaas hadden gekregen. De kerstengeltjes en versiering hangen we buiten en ook binnen hangt een versierde, papieren kerstboom.

We beginnen de dag met een lekker ontbijtje van warme croissants en fruit. Daarna kijken we het kerstverhaal, zoals de zandkunstenaar het uitbeeldt (lang leven Youtube!). Heel knap om te zien hoe hij dat doet. Vervolgens kijken we nog even het kerstverhaal van Dick Bruna op youtube. Uit de telefoon klinkt klassieke muziek die verder nog wat kerstsfeer toevoegt.

Daarna wordt de kersttaart afgemaakt. Wat fijn dat er cakes in allerlei vormen en maten zijn die je zelf kunt aankleden. Er wordt slagroom met de hand geklopt om er tussen te doen. Daarna nog wat chocolade met room smelten en als chocolade mouse over de taart smeren, granaatappelpitjes erover en klaar! Feestelijk en lekker, en dat zonder oven. Op tafel zetten we onze Dom toren-kaars die de jongens vorig jaar voor ons hadden gekocht toen ze een keer met opa Leo en oma Rinie in Bennekom waren. We hebben hem mee op reis genomen om te branden tijdens bijzondere momenten, zoals verjaardagen en kerst, of wanneer we even een thuis gevoel wilden hebben. Vandaag brandt hij ook weer even. (Onderstaande foto’s zijn niet allemaal even scherp, maar hebben we voor de sfeer toch maar even toegevoegd.)

 

Na de koffie gaan de kinderen weer lekker spelen in de speeltuin die naast de camper ligt en worden er spelletjes gedaan bij de camper. Alphons en ik vermaken ons met lezen en plannen maken voor komende dagen. Natuurlijk wordt er wat geborreld voor we in actie komen voor het diner. We hebben wel het gevoel dat we de enige zijn op de camping die echt serieus werk maken van een Kerstdiner. Een groot deel van de campinggasten is vandaag gewoon op pad.

Pepijn maakt als voorafje viskoekjes en Floris bakt een visje met krokant notenkorstje, frietjes en salade. Aangezien de kinderen van al het spelen vandaag aan een goede douche toe zijn, besluiten we dat we dat na het hoofgerecht doen. Daarna rondt Aafje het etentje af met een toetje van verkruimelde schuimpjes met room, maple siroop en granaatappelpitjes. Lekker lekker.

P1140050 25 hoofdgerecht w

Wanneer we aan het toetje beginnen, komen de wens-harten op tafel. Toen we een paar dagen geleden op de ‘Lupine’-DOC camping stonden, hebben we harten gevouwen waar ieder een kerstwens in heeft gedaan. Om beurten pakt iemand een hart en wordt de wens voorgelezen. Leuk, dat houden we er in. Tijdens het vouwen van de harten en kerstversiering waren voor de gein ook strikken gevouwen die de kinderen bij het diner zouden dragen. Bijna vergeten! Ze worden er snel bij gepakt en omgedaan. Lachen hoor. We hebben nog nooit zo sjofel aan het kerstdiner gezeten (in kleding die we al vijf maanden dagelijks dragen), maar strikken hebben we.

Daarna is het voor Aafje tijd om te gaan slapen. Ondanks dat we er naar uitkijken volgend jaar kerst weer in Europa te vieren, hebben we genoten van de dag en de invulling die we eraan hebben gegeven. Top.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *