Zuidereiland; Marlborough Sounds, Queen Charlotte Track, kayaker

Maandag 7 december – op naar Zuidereiland, veerboot naar Picton
Het is goed dat we lekker dicht bij veerboot hebben overnacht want de spits begint al vroeg in Wellington. Ondanks dat checken we rond 7.30u in en mogen we rond 8.15u de boot op. Even voor 9.00u vertrekt de veerboot, terwijl we buiten op het dek staan en genieten van het mooie, rustige weer en dus het mooie uitzicht. Vaarwel Wellington, vaarwel Noordereiland. Zodra we de baai van Wellington uit zijn, zien we al gelijk bergen met besneeuwde toppen van het Zuidereiland opdoemen. Hoe indrukwekkend! Tocht gaat goed, alleen Pepijn voelt zich korte tijd wat naar, maar dat is ook snel weg als hij buiten op het voordek gaat zitten genieten van het uitzicht.

De veerboot vaart naar Picton dat in een van de fjorden ligt en dus is het laatste uur van de 3-uur durende overtocht ook erg fraai. Van Picton naar onze eerste camping (Smiths Farm Holiday Park) is een mooie rit; we volgen de Queen Charlotte route en die gaat slinger de slanger langs de fjord. De weg ligt letterlijk tegen de bergen aangeplakt, nergens een bruggetje of een overhang, dus de bochten nemen we soms met maar 15km/u. Bij de camping aangekomen worden we heel vriendelijk verwelkomd door de eigenaresse. Het is een heerlijke camping, mooi grasveld (het is nog rustig en dus alle ruimte). We voelen ons meteen thuis. We hebben een prachtig plekje, tegenover de trampoline en schommels. Op de boerderij zijn ook dieren die de kinderen mogen voeren. Zodoende lopen we even later langs de geit, de schapen en het varken. Als welkomstgebaar krijgen we heerlijk, nog warme, muffins mee.

Rest van de middag wordt er lekker gespeeld, de boerderij verkend. Ook arriveert er een Belgisch gezin met 2 jongens van 2 en 4 jaar oud, die heel blij zijn wat speelkameraadjes te hebben. Onze kinderen zijn ook in hun nopjes en er wordt druk gespeeld op het grasveld, de trampoline etc. Daarnaast tijd voor schoolwerk. Pepijn rond het een na laatste hoofdstuk van aardrijkskunde met een 9,5 af. Goed gedaan Pepijn!

Dinsdag 8 december – wandeling Queen Charlotte track en met de watertaxi terug
Vandaag wandelen we de eerste 12km van de Queen Charlotte track. Het is een prachtige route, waarbij we op verschillende stukken super uitzicht over de baai hebben. We boffen met het weer; heerlijke temperatuur, zonnetje en helder zodat we optimaal plezier hebben van de uitkijkpunten.

Na ca. 3,5uur klimmen en dalen en een 20min pauze voor een boterham zijn we bij Mistletoe Bay. We genieten hier van een ijsje en dan is de watertaxi er alweer om ons terug te brengen. Eerlijk gezegd is het de duurste taxi die we ooit hebben genomen.. Over het water terug was het uitzicht eveneens fenomenaal.

Terug op de camping doen de jongens huiswerk. Floris maakt twee toetsen en heeft hiermee voor zowel geschiedenis, natuur als aardrijkskunde al het meegenomen werk voor deze vakken afgerond. Vanaf nu doen we alleen nog rekenen en taal. Pepijn heeft inmiddels ook geschiedenis en natuur afgerond. Binnenkort is aardrijkskunde af en heeft ook hij alleen taal en rekenen te doen, waarmee we tot het einde van de reis verder willen gaan. Goed gedaan jongens!

’s Avonds eten we pasta pesto met een tomaten/ mozzarella salade erbij. Na het eten spelen ze met de Belgische kindjes door wie ze worden uitgenodigd om (als toetje) een pannenkoek te eten. Dat willen ze wel. Daarna wordt een grote dennenboom als kerstboom opgetuigd. “We gaan de kerstboom optuigen!” roept Floris. De kinderen zijn helemaal in hun nopjes en even later staan we met de twee gezinnen en de kinderen van de boerderij rond de boom. Wat ontzettend leuk om op deze manier dit jaar toch een beetje een boom te ‘hebben’.

Woensdag 9 december – sea-kayaking
Er staat een nieuwe sportieve activiteit op het programma; we gaan met kayaks varen. Gezien de leeftijd van Aafje mag zij niet verder dan het begin van de baai, dus besluiten we dat ik met haar ga kayakken en Alphons samen met de jongens met een gids op pad gaan. We hebben een speciale kinder kayak, waarbij we iets hoger op het water liggen. Alphons en de jongens gaan na de briefing met een gewone zee kayak het water op. Floris vindt het vooraf heel spannend. We hebben voorgesteld dat hij eerst naar de briefing luistert en zijn vragen stelt en dan beslist of hij mee gaat. Wanneer Aafje en ik klaar zijn om te gaan (wij hadden van een andere instructeur een briefing gekregen), zie ik Flor al lachen en grapjes maken. Hij heeft er zin in.

De jongens gaan als eerste het water in, zodat wij nog een paar foto’s kunnen maken. Nadat Aafje en ik de laatste spullen in de camper hebben gelegd, gaan ook wij het water in. Wanneer we zien dat de jongens, nog niet zo ver van ons af, naar iets wijzen, besluiten we er gelijk achteraan te gaan. De gids vertelt over de vogels en bomen die we zien, en vervolgens zien we een stingray die voorbij zwemt. Erg leuk en dus kayakken we de eerste 2 km met ze mee tot we bij een strandje zijn. Dit is gelijk het verst dat we met deze kayak mogen. Aafje en ik leggen de kayak op het droge en lopen en spelen wat op het strandje. Na een tijdje stappen we de kayak weer in en peddelen we terug. We hebben de wind mee nu, dus het gaat ook wat makkelijker. Wanneer we langs de kant hele mosselbedden zien, varen we daar naar toe en ‘plukken’ zo wat grote mosselen. Een lekker hapje voor bij de borrel.

Ondertussen zijn de jongens druk aan het kayakken. Eerst zijn ze aan de westelijke oever gaan varen, daarna maken ze de oversteek naar de oostelijke oever. Dit blijkt weer een graadje pittiger te zijn; 20 min. onafgebroken kayakken dwars op de wind. Maar het gaat heel goed; de jongens peddelen stug verder. Eenmaal aan de overkant rusten we wat uit in een baai met uitzicht op een groot vakantiehuis. Daarna peddelen we langs de oostelijke oever terug, met de wind in de rug. Onderweg zien we veel vogels, zoals 3 verschillende soorten Shags (alleen de King Shag laat zich niet zien, maar daar zijn er ook maar 500 van op de hele wereld en die leven allemaal in de Queen Charlotte Sound), een Oystercatcher, verschillende eenden waaronder ook de Paradise Duck.

Aafje en ik zijn slechts een kwartiertje eerder dan de jongens terug. Door al het water dat in de boot is gekomen, zijn we allemaal vrij nat en ondanks het lekkere weer (en de ‘skirt’ die we droegen) toch ook wel koud. We rijden snel terug naar de camping om te genieten van een warme douche.

Na de lunch wordt er huiswerk gedaan door de jongens en gespeeld met de Belgische vriendjes. Ook de dieren op de boerderij krijgen weer veel te eten uit de voederzakjes die de kinderen bij aankomst hebben gekregen; vooral de geit en het varken zijn favoriet.

Na het avondeten van tomaten-bonensoep met chorizo en mosselen er gekookt los bij, maken de jongens en ik nog een wandeling. Vlakbij de camping is een bos waar ’s avonds glimwormen tevoorschijn komen. Waarschijnlijk zijn ze er overdag op precies dezelfde plaats alleen zien we ze dan niet. Hoe dan ook; we trekken er op uit met zaklampen. Het is een leuke wandeling door de koeienweide en het bos. De waterval is wat kleiner dan we gedacht hadden, maar de wandeling er naar toe, waarbij we het riviertje een paar keer over keien oversteken, vinden we leuk. Wanneer het donker is geworden, zien we op verschillende plekken gloeiwormen. Leuk! Daarna lopen we met de zaklamp voor ons, terug naar de camping. Het was weer een topdag!


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *