Maandag 11 januari – Halong Bay
Tijd voor een uitstapje! We rijden vandaag naar Halong City, waar we op een boot zullen stappen voor anderhalve dag Halong Bay. Het is een leuke rit. Onderweg zien we waterbuffels en land dat beplant is met kumquats en bananen. Ook zien we ‘nursery fields’ met rijst; veldjes waar de rijstplanten worden gekweekt die later in de terrassen worden geplant. We vragen naar het rijstplant-proces, waarvan ik me altijd al heb afgevraagd hoe dat precies in zijn werk gaat. Voor het verbouwen van natte rijst, worden de rijstkorrels eerst een aantal uur in koud water geweekt. Daarna worden ze uit het water gehaald en onder plastic gelegd waardoor de korrels ontkiemen. Vervolgens worden ze in de vruchtbare nursery fields geplant. Wanneer deze plantjes groot genoeg zijn, worden ze over gezet op de terrassen, waar de plantjes ca 10cm uit elkaar staan. Hier groeien ze tot de rijst rijp is. Met een zeis wordt de rijst geoogst. Wat er achter blijft wordt eruit gehaald, gedroogd en vermalen en gebruikt als compost. De geoogste rijst wordt een korte periode gedroogd. Dan wordt eerst het groen eraf geslagen, wat ook voor veevoer en compost wordt gebruikt. Alles wordt gebruikt. De resterende rijst wordt verder gedroogd, waarna het kaf (velletje om de rijstkorrel) er weer af wordt gehaald. Voor een kg rijst zijn ca. 8 tot 11 plantjes nodig. Als je je bedenkt hoe arbeidsintensief het verbouwen van rijst is, dan is het echt ongelofelijk dat we rijst voor een appel en een ei kunnen kopen.
Een poosje later we bij een parelkwekerij. Hier worden we door een vriendelijke dame rondgeleid. Een parel vormt zich normaliter wanneer er zand in de schelp komt. De oester beschermt zichzelf tegen dit vreemd materiaal door er laagjes omheen te vormen, wat resulteert in een parel. Bij deze kwekerij worden de parels gekweekt door in elke oester een klein rond bolletje te plaatsen samen met een stukje weefsel van een andere oester. In 40% van de gevallen wordt er hierdoor een parel gevormd, waarbij dit in 2% van de gevallen een perfecte oester oplevert. Leuk om te zien. We worden rondgeleid, zien de mensen aan het werk die de verschillende stappen uitvoeren. Daarna worden we natuurlijk door de winkel geleid waar de verkopers als een wolk om ons heen hangen. Hoewel we het leuk vinden om te zien, zijn we geen van allen geneigd om ons te laten verleiden om impulsief iets te kopen. Eerlijk gezegd vind ik een parel die in de natuur gevormd wordt en juist niet helemaal perfect is, misschien wel mooier dan een perfect ronde parel.
Een stuk verder bezoeken we een borduur atelier waar allemaal jonge mannen en vrouwen aan het borduren zijn. Ze passen verschillende stijlen toe en het is aardig om te zien. Knap werk als je ziet hoe gedetailleerd het soms is.
Rond een uur of twaalf komen we aan in Halong City. Na even wachten, worden we met een bootje naar de karakteristieke boot gebracht waar we komende twee dagen op zullen varen. De sfeer op de boot is erg gezellig en de kamers zijn super. Schoon, verzorgd, ruimer dan we verwacht hadden en alle voorzien van een badkamertje. We hebben drie kamers naast elkaar wat heel praktisch is.
Nadat we onze spullen op de kamers zetten, kregen we een heerlijk, lichte en tevens gezonde Vietnamese lunch; eerst kroepoek (met een lekker vissaus mengseltje), daarna pompoensoep, dan grote scampies, gegratineerde oesters en krab, en daarna springrolls met rijst en lekkere groenten. Lekker fruit toe, genieten! Tijdens het eten begint de boot te varen en zien we de omgeving om ons heen veranderen. We varen door een mooie baai waar wel liefst 3000 karsteilanden in liggen.
Na de lunch vermaken we ons op het bovendek, vanwaar we prachtig uitzicht hebben. Later op de middag stappen we weer in een klein bootje dat ons deze keer naar een eiland brengt waar we de mooie Me Cung grot bekijken. Het is een vrij grote grot met druipstenen. Doordat er lampen zijn geplaatst, hebben we goed zicht op de vormen van de stalactieten en stalagmieten. Soms lijken het dunne lamellen, dan weer hebben ze de meer bekende druipsteen vorm. Leuk om te zien. Wanneer we de grot hebben bekeken, zitten we nog even op het strand voordat het bootje ons terugbrengt. Floris en Aafje kijken gefascineerd bij iemand die een drone bestuurt (en deze even later kwijt raakt tussen de eilanden…).
Terug op de boot gaan Aafje, Floris en ik even rusten. De twee tweepersoons kamers zijn voorzien van een balkonnetje waar precies twee stoelen op passen. Leo pakt zijn schetsboek erbij om een indruk van Halong Bay vast te leggen. Pepijn en Alphons genieten er lekker van het uitzicht.
Aafje heeft al snel het personeel van de boot om haar kleine vingertjes gewonden. Ze noemen haar baby, koosnaampje natuurlijk, alleen vat Aafje het anders op. “Ik draag toch geen luiers meer!”. Ze maakt het dan ook vrij snel duidelijk; “I am not a baby. I am a big girl!”. Hilariteit alom natuurlijk en vanaf dan wordt ze “Aafje, not a baby” genoemd. Wanneer een van de jongens van het personeel toch nog een keer baby tegen haar zegt, zegt ze “I am not a baby, YOU are a baby!”. Nou is dat wel weer een beetje erg vrijpostig, in een land waar ze heel beleefd zijn en wel 10 verschillende jij-vormen hebben. (Dit is oa afhankelijk van het leeftijdsverschil met de persoon waartegen je spreekt.) Hoe dan ook, ze wordt op handen gedragen en door diverse mensen bij haar voornaam genoemd, wat best knap is gezien haar niet zo internationale naam.
Rond 17.30uur nemen Pepijn en Floris deel aan een kookworkshop springroll maken. Daarna spelen Floris en Aafje weer in het kinderhoekje en speelt Pepijn een potje kaarten met de volwassenen. Het diner dat rond 19.00uur volgt, vinden we wel lekker, maar ook vrij zwaar. We zijn inmiddels gewend aan (en verwend met) het heerlijk lichte Vietnamese eten.
Wanneer het eten klaar is, brengen we Aafje naar bed. De jongens gaan nog even kijken bij het inktvissen vissen. Ze mogen ook even proberen en vinden het leuk om te doen. Lang is het echter niet, want het is al laat. Top dagje, heerlijk om hier in de buitenlucht rond te varen.
Dinsdag 12 januari – terugkomst van Halong Bay in Hanoi
De dag begint vandaag om 6.45uur met een Tai Chi les op het bovendek van de boot. Heerlijk; beetje rek- en strekoefeningen om het lichaam wakken te maken. Rinie, Pepijn, Aafje en ik doen er aan mee en hebben er wel plezier in. Na een kwartiertje wordt het afgerond en is het tijd voor een licht ontbijt in de vorm van een kop thee/ sap met een kleine muffin en croissantje. Daarna gaan we weer op pad met de twee kleine bootjes, deze keer naar een drijvend dorp Cua Van van vissers en oesterkwekers.
Bij een centraal punt worden we afgezet met de motorboot; daar stappen we in een klein bootje die door een lokale vrouw geroeid wordt. We varen eerst langs weer prachtige rotsen en komen vervolgens bij het drijvende dorp uit, wat bestaat uit een aantal groepjes drijvende, zeer kleurrijke huisjes en vissersboten. Bij storm binden ze alle groepjes aan elkaar vast voor meer stevigheid. Even later passeren we een schooltje waar 6-10 jarigen naar school gaan. Oudere kinderen gaan op het vaste land naar school. Vervolgens gaat de tocht nog langs een grot/boog wat een mooi zicht geeft en even later zien we een oesterkwekerij. Het is een leuke tocht door mooi gebied, die ruim een uur duurt.
Terug op de boot genieten we van een uitgebreide brunch. We voelen ons weer erg in de watten gelegd. Het eten is heerlijk; licht en gezond. Het valt wat beter dan het diner van gisteravond. Ondertussen varen we verder, terug naar Halong City, waar we rond 11.00uur aan land worden gezet. Doordat we vroeg uit de veren waren, hebben we er al weer een halve dag opzitten. Wat een leuke ervaring!
Onze gids Leo is er reeds om ons op te halen. We rijden terug naar Hanoi en maken onderweg nog een paar stops. Eentje kort bij een bedrijf waar ze keramiek maken, de andere stop is bij een veld waar groenten organisch worden geteeld; sla, koriander, radijs, paksoi etc. Leuk om te zien en uitleg te krijgen over de groenten en manier waarop het geteeld wordt.
Onderweg naar Hanoi komen we weer van alles en nog wat tegen op de weg. De volgeladen scooters blijven fascineren en het is inmiddels een sport geworden om de leukste, grappigste of meest volgeladene te vinden. In de dorpen waar we doorheen varen hangen veel Vietnamese vlaggen en propaganda borden van de Communistische partij. De huizen zijn veelal kleurrijk.
Terug in het hotel doen de jongens huiswerk, ze schrijven hun stukje voor het weblog (klik hier voor bericht Floris, klik hier voor bericht van Pepijn) af en schrijven een kaart voor de klassen. Het zal nog wel even duren voor die in NL zijn, maar met een beetje mazzel gebeurt dat nog voor we in Thailand zijn. Rest van de middag doen we rustig aan op de hotelkamer en wordt er gelezen en spelletjes gedaan.
We gaan eten bij een tentje dat door gids Leo was aangeraden; Yin Yang. Het eten is verrukkelijk en de bediening erg vriendelijk. Zeker een aanrader. Het is aan te raden om te reserveren, hoewel je net als ons ook mazzel kunt hebben wanneer je vroeg gaat.