Stukje Pepijn – Diepzee duiken bij Ko Phi Phi in de Andamanzee

Stukje Pepijn – Diepzee duiken bij Ko Phi Phi in de Andamanzee
Vanochtend stonden papa en ik om 6.30uur op, maakte ons klaar, ontbeten en werden om 7.30uur opgehaald om naar een boot te gaan. Dit was een longtail boot; een lange boot met een buitenboord motor en een lange as met een schroef erachter die heel erg uitsteekt. Met deze boot werden we naar een grotere boot gebracht. Daarmee gingen we twee uur varen. Toen we dat achter de rug hadden kwamen we aan bij de Phi Phi eilanden.

Het was heel spannend, want ik kreeg mijn eerste duik in open water en dat was heel spannend in het begin. Ik wist wat ik moest doen, want we hadden het eergisteren allemaal in een zwembad geoefend, maar toch was de ervaring heel spannend. Ik moest mijn duik uitrusting aandoen, die overigens loeizwaar was. En we dachten dat ik daarmee niet zwaar genoeg zou zijn om af te dalen, dus moest ik er een extra kilo (lood) bij dragen. Die ene kilo werd aan de achterkant van mijn zuurstoffles vastgemaakt.

We sprongen met de grote duikstap in het water. Dit was heel cool, om in zo’n grote baai in het water te springen. Ik keek meteen naar beneden en het was 5 a 6 meter diep. Eerst gingen we een stukje aan het oppervlak zwemmen. Toen we iets uit de drukte waren (er waren veel mensen) gingen we naar beneden. Heel rustig uitademen en dan zink je vanzelf. Ook moesten we onze BCD deflaten (leeg laten lopen). Je BCD is een soort zwemvest dat je met lucht uit je fles kunt oppompen wanneer je maar wilt. We lieten die leeglopen en ademde heel rustig uit, zodat we langzaam naar beneden gingen. Elke meter moesten we onze oren ploppen, door door onze neus te blazen terwijl we onze neus dicht hielden. Op het moment dat we op 5 a 6 meter diep waren, moest papa eerst twee oefeningen doen (je masker vol water laten lopen en die dan clearen bijv.). Ik hoefde dat niet. Omdat papa voor zijn Padi brevet ging moest hij dat wel. Toen gingen we verder.

Het begon al met heel mooi koraal van oranje, mooi paars en blauw en die drie kleuren waren de kleuren die we het meeste zagen. We zagen die kleuren ook in de binnenkanten van de clams. We zagen ook een heleboel vissen en we gingen heel langzaam verder. Na 20min of een half uur gingen we weer naar boven. Vlak voor we naar boven gingen schoot de duikinstructeur een boei omhoog, zodat mensen wisten dat we hier zo omhoog zouden komen. Toen we naar boven kwamen moesten we ook weer steeds de oren clearen.

Eenmaal boven waren er mensen die een boei naar ons uitgooiden en ons zo naar de boot trokken zodat we niet hoefden te zwemmen. Dit was heel erg relaxt. En dit was de eerste duik. Toen ik het water uit wilde komen merkte ik in eens dat mijn fles heel erg zwaar was. In het water voel je dat niet. Dus het was wel even een verrassing om te merken dat die fles zo zwaar was, want dat was ik even vergeten. Gelukkig werd ik geholpen en kon ik snel op mijn plekje gaan zitten om me van mijn uitrusting te ontdoen.

We hadden een uur om te relaxen en ondertussen voeren we naar een ander deel van de Phi Phi eilanden. Terwijl we voeren kregen we ananas en watermeloen die je zelf mocht pakken. En een lekker glas water (en nog een en nog een…). We hadden ook heerlijk brood.

Toen we halverwege de rust waren, begonnen een paar mensen te geinen over wie ik het liefst zou vinden. Onze duikinstructeur (een man) en een andere instructeur (een vrouw) zei dat ik haar liever vond en de rest van de boottocht waren ze bezig om elkaar te overtuigen.

Daarna begon ik aan mijn tweede duik. Deze keer gingen we ook weer even zwemmen, deze keer iets verder. Daarna gingen we weer naar beneden. Eerst tot 7 meter, daar gingen we even kijken of iedereen oke was. Toen ging ik hand in hand met de duikinstructeur en papa achter ons. Deze keer begonnen we al meteen met een paar mooie papegaai vissen. Na een tijdje zagen we heel mooi koraal, heel gek koraal, heel groot brein koraal en we zagen ook een platte, vertikale vis met gele en zwarte strepen en een witte sliert naar achter vanaf de bovenkant van zijn kop. Dit is de ….

Na een kwartiertje moest papa een paar oefeningen doen voor zijn Padi examen. We zagen ook een paar heel mooie, grote Groupers van misschien wel 25 a 30cm. Die zaten meestal in grote, hoge buizen koraal die van de buitenkant heel grauw leken, maar van de binnenkant heel mooi roze/ rood achtig eruit zagen. Super cool!!

Even later zagen we nog meer van die zwart/ geel vissen met een witte kuif. Daarna kwamen we in een heel grote schol met gele, langwerpige vissen. Dit was echt heel cool om mee te maken. Op een gegeven moment waren ze overal om me heen en zag ik niets anders dan geel als ik boven of onder me keek. De school was zeker een meter breed en ca. vier meter lang. Even later zagen we ook een Porcupine vis. Hij heeft een groot hoofd en loopt daarna iets smaller uit naar achter toe. Hij was nu on opgeblazen. Als hij zich bedreigd voelt blaast hij zich op als bescherming. Deze zagen we later nog een keer. Daarna gingen we in een grote grot en daar zagen we een heel kleine, misschien 5cm lange Koffervis. Deze was geel met zwarte stippen. En toen waren we alweer bijna klaar, want we gingen langzaam omhoog. Vlak voor we de grot in waren geweest, hoorde ik later van papa, waren we op 12m diepte geweest.

Toen we op 3 meter waren (waar je altijd even moet rusten voor je naar boven gaat), moest papa zijn laatst oefening doen. Dat was dat hij moest doen alsof hij geen lucht meer had. Deze keer was ik de rescue man en moest ik hem redden. Dat betekende dat ik mijn reserve regulator (mondstuk) moest pakken en aan papa moest geven. We pakten elkaar bij de arm en ik moest vragen of alles goed met hem ging. Dan vraag je of de ander omhoog wil gaan en dan ga je omhoog. Wanneer je boven komt, ga je naar de boot. Dit was onze tweede duik. Ik vond het héél bijzonder.

Op het moment dat onze tweede duik was afgelopen, gingen papa en ik naar het zondek om heel even in de zon te zitten en daarna weer in de schaduw, zodat we lekker naar buiten konden kijken. Toen we daar even hadden gezeten, gingen we beneden wat eten. Het eten bestond uit vette slierten noodles, groenten die gedipt waren in rode curry saus en rode curry zelf. De rode curry is heel pittig en de vette noodle slierten vond ik ook niet lekker, dus eigenlijk heb ik alleen maar een boterham gegeten. Tijdens het eten deelden we samen een glasje cola. Eenmaal klaar gingen we weer naar het zondek waar we de rest van de tijd hebben gezeten. Het terugvaren duurde in totaal 2 uur. Bijna op het einde van de bootreis deelden we nog een sprite. Dit was mijn eerste duikles,

Pepijn


0 gedachten over “Stukje Pepijn – Diepzee duiken bij Ko Phi Phi in de Andamanzee

  1. Corry Laméris Beantwoorden

    Geweldig, wat een ervaring! Ik vind snorkelen al heel mooi, maar dit was vast nog veel mooier!

  2. Marry Beantwoorden

    Lieve Pepijn, wat een avontuur. Ik doe je dit niet na. En wat leuk dat je dit samen met papa kon doen. Ik denk dat je dit nooit vergeet. Vanavond toast ik op jou, en natuurlijk ook op papa. Wat is er toch veel om op te toasten! Liefs oma Marry

  3. […] het wil mag hij ook met de tweede duik mee. Hun belevenissen zijn door Pepijn in een bericht gezet. ... https://broekiesopreis.wordpress.com/2016/02/21/krabi-2-diepzee-duiken-padi-en-luieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *