Email aan Freek Vonk en antwoord

Hallo allemaal!
Een tijdje geleden hebben we een email gestuurd aan Freek Vonk om over onze belevenissen te vertellen, vooral het zien van de slangen, en hem te vragen naar de blauwe dingen die we op het strand in Australië vonden. En we hebben een leuk antwoord gekregen dat we graag ook aan jullie allemaal willen laten zien. Hieronder eerst onze email aan Freek en daarna het antwoord van zijn afdeling.

Groetjes,
Pepijn, Floris, Aafje

Email aan Freek Vonk:
Hallo Freek,
Wij zijn zeven maanden op reis met papa en mama en hebben al heel veel gave dieren gezien. In Citrusdal in Zuid Afrika hebben wij een spitting cobra gezien. Hij was heel mooi en stond recht voor ons op het pad. Toen we hem zagen stonden we eerst stil en zijn toen rustig achteruit gegaan. Net zoals jij dat weleens vertelt.

In Australië hebben we in de Grampians een brown snake en een red bellied black snake gezien. We gingen daar bushtucker food eten bij Branbuk, een plek waar we veel over de Aboriginals konden zien en lezen. Hier hebben we ook krokodil en emu gegeten en kangoeroe (heel lekker!). In Mildura hebben we een zwemmende slang gezien. We vonden dit zo cool dat we je dit wilde laten weten.

Ook hebben we in Australie op het strand van Myall Lakes blauwe dingen gezien waarvan we dachten dat het plastic was.Het zag er uit als kleine balonnetjes (kauwgom bellen) met een lange draad eraan. We hadden er toen al een stel in een plastic zak gedaan om het op te ruimen, maar later dachten we dat het misschien diertjes of plantjes waren. Weet jij wat het is? Zie het filmpje dat we voor je hebben gemaakt en op ons weblog hebben gezet. https://broekiesopreis.wordpress.com/2015/10/04/op-weg-naar-het-noorden-deel-2/

Door onze wereldreis kunnen we niet naar je afleveringen kijken, wat we wel jammer vinden. Voordat we op reis gingen keken we wel altijd en zei oma, die dan oppaste, altijd “Jongens, het is vijf uur, Freek begint zo!”.

We zijn nu in Nieuw Zeeland. Het is hier heel leuk, maar we zien niet zo veel wilde dieren wat wel jammer is. Begin januari gaan we nog naar Vietnam en Thailand. We hopen daar ook nog veel leuke dingen te zien.

Mocht je weten wat die blauwe dingen/ dieren/ plantjes zijn, dan horen we dat graag. Alvast bedankt en heel veel plezier en succes met al je onderzoek en gave reizen. We hebben pas gehoord dat een vriendje van ons afgelopen week naar een show van je is geweest. We hopen dat je nog shows geeft wanneer we terug zijn (we zijn rond 25 februari terug) en dan komen we zeker langs.

Groetjes van Pepijn, Floris en Aafje van Broekhoven

Antwoord:
Beste Pepijn, Floris en Aafje,
Bedankt voor jullie leuke mail. Wat gaaf dat jullie zo’n mooie reis hebben gemaakt! Ik heb jullie vraag doorgestuurd naar ons Natuur Informatie Centrum (de rood gemaakte tekst). Mijn collega’s Alice en Hans hebben de foto’s bekeken en zijn tot een antwoord gekomen:

“De eerste (met de lange tentakel) is een Portugees oorlogsschip, de tweede een bezaantje. De paarse schelp heeft ook een drijflichaam en is de paarse zeezeiler (Janthina janthina).

Het bezaantje (Velella velella), wordt in het Engels By-the-wind-sailor. genoemd Ze lijken op kwallen, maar het zijn hydroidpoliepen die verwant zijn aan het Portugees oorlogsschip. Binnen de hydroidpoliepen is er een groep, de Siphonophora, waarvan de kolonies vrij leven en op het zeewater drijven met een met lucht gevulde blaas waar de andere individuen aan hangen. De meest complexe is het Portugees oorlogsschip, met vang-individueen, eet-individuen etc.Het bezaantje is een vrij eenvoudige. Het heeft een kraakbenige skeletje dat zorgt voor de stevigheid van het drijflichaam. Als het dier dood is, blijft dit over. Na stormen ziet men vaak hele linten van deze dieren op tropische stranden. Heel soms spoelen ze ook op onze kust aan. Zie ook:

Hopelijk hebben jullie hier wat aan. Veel plezier in Vietnam en Thailand!

Met vriendelijke groet,

Robin Heerink
communicatie en evenementen


Een gedachte over “Email aan Freek Vonk en antwoord

  1. MMDTMM Beantwoorden

    Wat een super goed idee om het team van Freek bij jullie vraag te betrekken! Helemaal leuk dat ze ook geantwoord hebben.
    Nog even en dan horen we jullie verhalen ‘live’.
    Groetjes van ons allen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *