Bericht van Pepijn voor groep 6/7

Hallo 6/7,

Daar ben ik weer! Pas hebben we gezien op Nieuwsbegrip dat het ging over Johannesburg, waar belangrijke opgravingen zijn gedaan voor de mensheid. In het gebied waar al die grotten zijn, zijn wij ook in een grot geweest. Dat was bij Maropeng, bij de Sterkfontein grotten. Toen vertelden ze over de schedel van Mrs Ples. Eerst dachten de archeologen dat de schedel van een vrouw was. Daarom hebben ze het Mevrouw Ples genoemd. Later werden er delen van de heup gevonden van datzelfde skelet en bleek het een man te zijn. Omdat ze het skelet al een naam hadden gegeven, hebben ze dat toen maar zo gelaten en is mevrouw Ples dus eigenlijk een meneer.

Weten jullie waarom ze eerst dachten dat de schedel van een vrouw was? Bij een vrouw zijn de heupen vaak wat breder en de botten zijn meestal iets kleiner. Door betere technologie (DNA onderzoek) wisten ze later dat het toch van een man was.

Bij Nieuwsbegrip zeiden ze dat het toeval was dat ze het skelet hadden gevonden. Ik denk dat dat onder anderen is omdat de mensen in die tijd daar niet in grotten leefden. Als er dus een skelet ligt, is die persoon waarschijnlijk in een grafkamer gelegd. Of de persoon is door een gat in de grond gevallen en zo dood gegaan.

In de grot waar wij waren is ook Little Foot gevonden. Dit is een vrijwel compleet skelet met tanden van de Australipothecus Africanus (als ik het goed spel). Hij komt uit ongeveer dezelfde tijd als de Homo Naledi waar ze in Nieuwsbegrip over vertelde. Op de foto’s zie je iets van de rondleiding en de omgeving van de grotten.

We reizen nu al een paar dagen met de camper en ik begin al aardig te wennen. Het is wel anders dan in huisjes, maar ook super leuk. Floris, Aafje en ik slapen in de ruimte boven de bestuurder en het is heel gezellig. Wij hebben een spiksplinter nieuwe camper, net uit de fabriek, gekregen die nog niet verder gebruikt is. Eigenlijk hadden papa en mama een oudere camper gevraagd, maar die werden vanaf juli niet meer gebruikt. En dus kregen we deze joekel.

Hier zijn de antwoorden op mijn raadsels :
Antw. 1 een naald
Antw. 2 je eigen schoot
Antw. 3 de zon
Antw. 4 de monding van een rivier
Antw. 5 een kopje
Antw. 6 een spiegel
Antw. 7 je schaduw
Antw. 8 een speldenkussen
Groetjes Pepijn


Een gedachte over “Bericht van Pepijn voor groep 6/7

 1. Marieke Beantwoorden

  Hoi Pepijn en familie,

  Als ik al je verhalen lees dan leer jij nu wel veel meer dan je op school zou doen. En dan moet je ook nog huiswerk maken. Poeh, ik vraag me af of dat allemaal wel in je hoofd past. 🙂 Lees net het verhaal van Robbeneiland. Iedereen zou daar best een keertje naar toe willen en jij bent de ongelooflijke bofkont die daar zo maar geweest is. Lijkt me wel indrukwekkend, zeg.
  En wat leuk dat jij bij die grot van de vondst van Homo Naledi bent geweest. De kinderen in groep 8 vonden dat zeker wel een interessante tekst. Ik zal het ze nog even vertellen.
  En dan nu toeren door Australie. Las net dat je de kortste dag van je leven hebt meegemaakt. Maar weet je ook al waar je in de reis de langste dag gaat meemaken. Ja, jij zadelt ook iedereen met raadsels op, nu dit is er eentje van mij.
  En wat knap dat je in Australië die hoog berg hebt beklommen. Was je niet moe? Zijn de boterhammen van de meisjes nog bij jullie beland? Na zo’n klim lust je wel een boterhammetje, toch.
  Maar fijn dat jullie het zo naar je zin hebben. Geniet er maar lekker van.
  Op school hier hebben wij ook bijna vakantie. Helaas duurt die bij ons maar een week. Hoe lang heb jij nu al vakantie?
  Wij zijn druk met de Kinderboekenweek. RAAR MAAR WAAR. Had jij ook leuk gevonden. Het gaat over natuur, wetenschap en techniek. We doen ook een heleboel proefjes. Het is gelukkig nog niemand gelukt om de school op te blazen. (ha, ha!)
  Groetjes en een dikke knuffel van Juf Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *